De leeromgeving

Het is bewezen dat je gelukkiger wordt als je doelen stelt. Door doelen te stellen ben je in staat om het maximale uit je leven te halen op elk gebied. Door doelen te stellen kun je duidelijk bepalen wat je wilt in je leven en dat je een plan maakt om dat doel te behalen.

Waarom doelen stellen?

Hoe zou het zijn als je de hele dag dingen doet waar je energie uit haalt?  Doelen zorgen ervoor dat je bewust wordt van wat je wilt bereiken in je leven. Doelen stellen is bewust worden van wat er allemaal mogelijk is, en er alles aan doen om dat te behalen. Deze doelen hebben wel een paar voorwaardes. Je doelen moeten intrinsiek, realistisch en haalbaar zijn en ze moeten je uitdagen.


Intrinsiek

Intrinsiek betekent dat iets uit jezelf komt. Dus je moet achter de doelen staan die je maakt. Intrinsiek is het tegenovergestelde van extrinsiek. Dat zijn bijvoorbeeld de doelen dat je iemand anders blij wil maken. Als je doelen intrinsiek zijn ben je gemotiveerder om jou doelen te halen.

Realistisch en haalbaar

Maak je doelen niet té groot. Als je toch een groot doel hebt, splits dit doel dan op in kleinere tussenstappen. Maak een plan voor je doel en stel je doel bij indien mogelijk. Kijk af en toe terug of je wel op de goede weg bent en houd het verloop van je doel bij. En hou in gedachten hulp vragen is oké.

Uitdagend

Doelen moeten ook niet té klein zijn, dit gaat ten koste van je motivatie. Door uitdagende doelen te halen krijg je een gevoel van voldoening, zelfvertrouwen en eigenwaarde. Je brein maakt dopanime en serotonine aan die je belonen als je iets presteert.

Positieve obsessie

Maak van je doel een positieve obsessie. Succesvolle mensen zijn dag en nacht bezig met met hun doel totdat ze het bereiken. Wees met je doel bezig, hang teksten en foto’s op in je huis en droom over je doel. Visualiseren is één van de krachtige technieken die we beschikken als mens, gebruik dat.


Haal je je doel niet?

Verander je aanpak. Kijk waar het mis is gegaan en verander dat. Het geheim van succesvolle mensen is dat ze niet opgeven. Haal het maximale uit het leven en werk actief en met voldoening.

Een handig hulpmiddel om te kijken of je dagelijkse werkzaamheden passen bij je doelen is de effectiviteitsmatrix van Eisenhower. We hebben daar een blog over geschreven, die lees je hier.