De leeromgeving

Wekelijks onderhoud

Wekelijks onderhoud

Wil je dat heerlijke gevoel dat alles onder controle is? Elk werkend systeem heeft af en toe onderhoud nodig. Zo ook dit systeem. Tijdens de wervelwind van activiteiten in je normale werkweek is dit het moment om de balans terug te vinden. Het geeft ons de tijd om dingen opnieuw te verwerken en opnieuw vast te leggen waardoor we weer in balans komen. Door elke week een half uur tot een uur de tijd te nemen om je systeem helemaal bij te werken, blijft je onderbewuste vertrouwen in dit systeem in stand. Dat scheelt de overige 167 uur van de week veel onrust en stress!

Het mooiste moment voor het Wekelijkse Onderhoud vinden wij je laatste werkdag van de week aan het begin van de middag. Dat heeft drie redenen:

  1. De afgelopen week ligt nog vers in je geheugen

  2. Je hebt nog de tijd om eventuele losse eindjes af te ronden

  3. Je gaat met overzicht en een helder hoofd je weekend in

Je vermogen om productief te zijn is recht evenredig aan je vermogen om te ontspannen. Vind je het moeilijk om te ontspannen? Waarschijnlijk ben je niet optimaal productief. Vind je het moeilijk om productief te zijn? Waarschijnlijk vind je het lastig om te ontspannen. Omdat ontspanning en productiviteit hand in hand gaan is het Wekelijks Onderhoud een essentieel onderdeel van effectief werken.

Wat doe je tijdens je Wekelijkse Onderhoud?

Het Wekelijkse Onderhoud is een typische activiteit uit kwadrant 2. Dat wil zeggen: Niet urgent, wel belangrijk. Dat is de reden dat we zien dat de verleiding groot is om het over te slaan. Let op: Dit is een valkuil. Als je het Wekelijks Onderhoud overslaat is de kans groot dat je een week later dingen over het hoofd ziet. Dat voelt natuurlijk niet lekker. En daarnaast haal je het rendement van je methodiek onderuit.