De leeromgeving

Thuiswerken is de norm. Normaal gesproken vinden werknemers het heerlijk om een dagje thuis te werken maar nu het verplicht is kan thuiswerken heel anders aanvoelen. Het vergt zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. Daarbij komt ook nog eens kijken dat je weinig contact hebt met je collega’s. Hoe pak je dit nu het beste aan? 9 tips om je thuiswerkdag zo productief mogelijk te maken.

Meldingen uit

Om je goed te kunnen concentreren is het essentieel om je meldingen uit te zetten. Al het contact met je collega’s gaat via e-mails en telefoongesprekken. Om niet constant afgeleid te worden moet je je meldingen uit zetten.

Leer nee te zeggen

Door ergens “nee” tegen te zeggen, zeg je tegen iets anders “ja”. Je kunt niet alles doen. Dat moet je accepteren. En dat betekent ook dat je keuzes moet maken. Keuzes in wat je wel en niet kan doen. Bepaal wat jij belangrijk vindt, ook als dat betekend dat je soms “nee” moet zeggen tegen je collega.

Neem pauze

Het lichaam heeft gedurende de werkdag regelmatig rust nodig. Als je geen rust neemt zal je merken dat je moe wordt, je je niet goed meer kunt concentreren en dus minder werk verricht. Bovendien kan doorwerken tijdens jouw welverdiende pauze zorgen voor diverse gezondheidsproblemen zoals burn-outs. Een (korte) pauze geeft je hersenen even de tijd om te resetten, zodat je daarna weer met volle aandacht verder kunt gaan met je werk. 

Duidelijke afspraken

Thuiswerken betekent niet gelijk dat je tijd hebt voor je huisgenoten of je kinderen. Maak duidelijke afspraken zodat je elkaar niet stoort. Als je een dagje op kantoor zou werken zou je je huisgenoten ook niet spreken.

Opruimen

Om met rust te werken is het van belang om in een opgeruimde omgeving te werken. Ruim eens vaker je bureau en mailbox op.

Terugkijken

In de alledaagse drukte is er vaak weinig tijd om stil te staan, écht stil te staan en je te bedenken waar je nu eigenlijk staat in het leven. Toch is dit belangrijk. Waarom besta je en welke fouten heb je gemaakt? Hoe kan je deze fouten herstellen en doe je wel werk wat je écht leuk vind?

Effectief uitstellen à keuzes maken

Effectief uitstellen betekend keuzes maken. Het is niet erg om een opdracht uit te stellen, als een andere opdracht belangrijker is. Maak keuzes in wat jij belangrijk vindt en wat bij jou doelen past.

Jezelf motiveren

Je kan jezelf motiveren door kleinere doelen te stellen. Het behalen van je doel is dan een stuk gemakkelijker waardoor je gemotiveerd raakt.

Geniet van behaald succes

Geniet ervan als je je (kleine) doelen behaald of als je resultaten behaald die je niet verwacht had.

Effectief thuiswerken

Heb je na deze tips nog steeds moeite met thuiswerken? Wij helpen je graag! Neem contact met ons op voor de training effectief thuiswerken.