De leeromgeving

Pareto 20/80 formule

Het Pareto-principe

Jij herkent het vast wel, die paar uurtjes op een dag of aantal uren per week waarin je voor je gevoel ál je belangrijke  werkzaamheden doet. Wat doe je eigenlijk in al die andere tijd?

Of

je bent de hele week heel druk geweest en hebt voor je gevoel veel gedaan. Maar wat zijn daarvan de resultaten?

Pareto is het antwoord!

Ontstaan Pareto

Het Pareto-principe, in de volksmond ook wel de 80/20 regel genoemd, is een economische regel die opgesteld is door Vilfredo Pareto in 1906. Hij stelde vast dat 80% van de bezittingen in Italie in handen was van 20% van de Italiaanse bevolking.

“HET 80/20 PRINCIPE STELT DAT EEN KLEIN DEEL VAN DE OORZAKEN, INPUT OF INSPANNING, MEESTAL HET MERENDEEL VAN DE RESULTATEN OPLEVERT.”

Toepassing

Deze regel is door Joseph Juran toegepast in het dagelijkse leven. Hij ontdekte dat de 80/20-verhouding op heel veel aspecten toepasbaar is. Wist je dat…

  • 20% van de klanten de organisatie vaak tachtig procent van de winst oplevert?
  • 20% van de criminelen tachtig procent van de totale misdaad voor zijn rekening neemt?
  • 20& van de automobilisten tachtig procent van de ongelukken veroorzaakt?
  • 20% van de producten doorgaans verantwoordelijk is voor tachtig procent van de omzet?
  • 20% van de kleding tachtig procent van de tijd gedragen wordt?

Ga zelf maar eens nadenken hoe dat zit met dingen in jouw leven, jij gaat er versteld van staan bij hoeveel dingen dit principe voorkomt.

De kans is namelijk heel groot dat de 80/20-regel ook bij jou werkdag van toepassing is. Met andere woorden: een klein deel van onze werktijd of activiteiten is verantwoordelijk voor de meeste resultaten. En dat terwijl we vaak het idee hebben de hele dag hard aan iets gewerkt te hebben. Het is interessant om te kijken welke activiteiten in jouw werk tot de ‘gouden’ 20% behoren. Want dan kan je 100% je van je tijd besteden aan die gouden 20%!

Wat zijn de belangrijkste activiteiten die bijdragen aan het behalen van je doelen?