De leeromgeving

Wat is reflecteren?

Reflectie is (her) interpreteren van ervaring en kennis. Het is een proces van bewustwording en het maakt je bewust van de keuzes waarom je wat doet. Meestal reflecteren mensen na een bepaalde ervaring om te kijken wat goed ging en wat beter kon.

Waarom is het belangrijk?

Door de alledaagse drukte en het leven in de waan van de dag lijkt het soms onmogelijk om eens stil te staan. We zijn constant druk en als we niet opletten zijn we zo een paar jaar verder. Door eens stil te staan bij de reden waarom je je werk doet en waarom je daar destijds voor hebt gekozen, kom je er achter of je je werk nog wel leuk vindt . Ben je in die ene functie gerold of heb je bewust gekozen voor je functie? Waar haal je energie uit en wat vindt je leuk om te doen?

Hoe doe je dit nou?

We snappen dat het confronterend kan zijn om eens goed naar jezelf te kijken, en dat het eng kan zijn om een andere keuze te maken. Daarom hebben wij een aantal tips voor je.

  1. Kies een concrete situatie en blik terug op dat specifieke moment
  2. Stel jezelf open vragen.
  3. Reflecteer op een methodische manier, bijvoorbeeld door een vragenlijst of een reflectiemodel te gebruiken. Er zijn verschillende reflectie modellen zoals die van Korthagen.
  4. Reflecteer niet alleen op probleemsituaties, maar ook op successen. We zijn geneigd om uren na te denken over negatieve situaties, en dit is niet erg want het is soms goed om kritisch op jezelf te zijn. Vergeet alleen niet om ook op de successen te reflecteren.
  5. Gebruik feedback van anderen om vanuit dat oogpunt te reflecteren. Anderen kunnen vaak beter zien waar het goed ging en waar het fout ging. Neem deze feedback mee in je reflectie.
  6. Ga niet over jezelf oordelen, kijk wat er gebeurde en geef daar waarde aan. Dat iets fout is gegaan betekend niet gelijk dat het dan slecht is, je leert van fouten.
  7. Reflecteer regelmatig. Hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het gaat. Maak een gewoonte van reflecteren. In het begin gaat het waarschijnlijk niet zo gemakkelijk. Probeer daarom te beginnen met één reflectiemoment per week op een vast tijdstip

Neem dus de tijd om te reflecteren. In het begin gaat reflecteren waarschijnlijk niet zo gemakkelijk. Reflecteren kun je trainen.

Hulp nodig? Neem gerust contact met ons op!