De leeromgeving

Wat motiveert mensen? Een medewerker kan precies doen wat zijn of haar manager zegt maar dan is de motivatie extrinsiek, van buitenaf dus. De intrinsieke motivatie, van de medewerker zelf, is veel sterker. Een aangenaam gevoel van gedrevenheid.

Hoe zorg je er nou voor dat de motivatie van de mensen zelf komt? Dit is niet zo ingewikkeld. 7 tips om je medewerkers te motiveren.

Complimenten

Medewerkers bedanken voor hun goede inzet, en waardering uitspreken voor bepaalde projecten of doelen die ze hebben behaald werken erg motiverend. Deel de recensies van klanten en geef complimenten aan je medewerkers. Daardoor geef je je medewerkers zelfvertrouwen. Zonder je medewerkers zag je bedrijf er heel anders uit.

Vertrouwen

De meeste werknemers vinden het prettig dat ze zelf zaken kunnen uitzoeken. Durf ze dit vertrouwen te geven. Door realistische doelen te stellen en die te reflecteren kun je prima in de gaten houden of het werk op tijd af is en of het goed is gemaakt.

Realistische doelen

Niets is fijner dan een doel halen. Constant kleine overwinningen werkt erg motiverend. Dit lijkt lastig te realiseren door grote projecten, echter is het goed haalbaar door grote projecten op te delen in kleinere doelen.

Belonen

Beloon je medewerkers als ze iets hebben behaald. Haal lunch of geef ze bijvoorbeeld een cadeaubon. Moedig je werknemers aan om conferenties, seminars en Webinars bij te wonen. Vier de successen waar je werknemers deel van waren.

Doorgroeimogelijkheden

Moedig je werknemers aan om dingen te doen die niet bij hun dagelijkse werkzaamheden horen. Vraag of ze willen presenteren op een bedrijfsmeeting, vraag naar hun carrière doelstellingen en kijk of je ze kan helpen bij deze doelstellingen. Vraag de mening van je team over belangrijke bedrijfszaken. Dit geeft ze het gevoel dat ze echt deel zijn van de organisatie en dit zal ze ook motivatie geven om meer te doen dan dat ze al deden.

Benadering

De ene werknemer heeft een andere benadering nodig dan de andere. De een wil juist wat meer losgelaten worden terwijl de ander wat meer stimulans nodig heeft. Pas jouw manier van motiveren aan op die van je medewerkers.

Geef het goede voorbeeld

Als manager of directeur zijnde geef jij het voorbeeld. Je kunt tegen je werknemers zeggen wat je wilt, maar als jij niet het goede voorbeeld geeft volgen ze niet. Laat zien hoe het moet en wees een deel van je team.

Meer blogs? Klik hier.